Spune-mi numele tau si iti voi spune pe sunphoto-ul tau definitia numelui tau
Claudia/Claudiu - Numele este folosit in germana, engleza si italiana. Sursa este o expresie in latina care inseamna "schiop" (lame). Forma originara a numelui a fost a unei distinse familii din Roma Antica, unul dintre membrii ei devenind imparatul Claudius.
Carmen - Nume de fata si de baiat, folosit in germana, engleza, italiana si spaniola. Sursa lui este Carmel, un nume evreiesc ce inseamna orhidee. Porecle ar fi: Carma, Carmi, Carmencita. Desi proveninenta din ebraica este clara, acest nume se intampla sa coincida cu un cuvant latin, ce inseamna "cantec/poezie" si asta a influentat fara doar si poate provenienta numelui. Forma originala este Carmel.
Cristina/Cristian - Nume folosit in olandeza, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Chiristiana, un nume latin ce inseamna urmasul lui Hristos. Influenta religiei este evidenta in toata lumea. In Islam numele se refera la atributele lui Alah sau sunt derivate de la "harmida", un cuvant arabic ce inseamna rugaciune. Numele folosit in subcontinentul indian se refera adesea la hinduism. Numele derivate din greaca si latina au fost martorele dezvoltarii primitive a bisericii in bazinul Mediteranei. Multe nume germanice si galice onoreaza sfinti care au imprastiat crestinismul in Europa de Nord.
Clara - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana si spaniola. Sursa este expresia latina ce inseamna "sclipitor". Ideea de sclipitor a mai fost folosita in numele de Bertha, Helen si o forma a numelui chinezesc Ming. Radacinile ideii pot fi intelese studiind pictograma ce reprezinta numele chinezesc. Arata soarele si luna reflectandu-si lumina si are nu numai sclipire si claritate ci si intelegere, aptitudini si succes.
Corina - Nume de fata folosit in germana, engleza si italiana. Sursa lui este kore, un nume grec ce inseamna fecioara.
Cecilia - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana, spaniola, polona, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa lui este Caecilia, un nume latin ce inseamna "orb". Aceasta familie antica romana a dat nastere la femininul Cecilia, care in timp a devenit Cecile si Cecily. Desi aceste nume sunt considerate de obicei echivalentele feminine ale masculinului Cecil, acel nume probabil este descendentul originalului cuvantului din engleza, ce inseamna "al saselea copil".
Cleopatra - Nume de fata folosit in engleza si greaca. Sursa este Kleopatra, un nume grec ce inseamna "mandria tatalui". Porecle: Cleo, Clio. Cea mai faimoasa Cleopatra a fost regina in dinastia Ptolemeica din Egipt, o descendenta din generalii lui Alexandru cel Mare, care a venit sa conduca aceasta regiune dupa moartea lui. Familia este de etnie greaca si de aici deriva numele grec al Cleopatrei. O alta Cleopatra a fost iubita lui Iulius Caesar cat si a lui Marc Antoniu, care a capturat imaginatia multor poeti dramatici de-a lungul secolelor. Ea poate fi identificata permanent cu Elisabeth Taylor, care a portretizat-o in 1963 in filmul Cleopatra. Ciprian - Acest nume de baiat este folosit in engleza si poloneza. Sursa este "Cyprianus", un nume latin ce inseamna "unul din Cipru".
Catalina/ Catalin - Acest nume este folosit in engleza si franceza. Sursa lui este Aikaterine, un nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvantul grec Katharos. Altii, ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este Katerina, un cuvant grec pentru tortura. Toate sensurile s-ar fi putut asocia cu Sf. Aikaterine (Katherine) al Alexandriei, care a fost nascut pagan, dar a slujit ca martir crestin.
Celia - Nume de fata folosit in germana, engleza, italiana, spaniola, polona, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Caecilia, un nume latin ce inseamna "orb". Camelia - Nume de fata folosit in engleza si italiana. Sursa este o expresie din latina ce inseamna "ajutorul preotului". Porecle: Cami. Sensul acestei familii romane nu este prea sigur.
Cornelia - Nume de fata folosit in germana, olandeza, engleza, italiana, norvegiana, suedeza si daneza. Cuvantul de origine este "cornu", echivalentul latin pentru horn.
Consuela - Nume de fata folosit in olandeza. O alta forma - Consuelo, este folosita in spaniola. Sursa este o expresie spaniola ce inseamna "confort". Clementine - Nume de fata folosit in germana si engleza. Sursa este Clementia, un nume latin ce inseamna "plin de mila" (milos). Cezar - Nume de baiat folosit in poloneza. Corespunde numelui englezesc Caesar. Sursa este Caesarius, un nume latin ce inseamna "seful", dar nu toti experti sunt de-acord. Derivarea lui de la numele familiei romane nu este sigura, poate sa vina de la un cuvant etrusc al carui sens este pierdut in ultimii 2000 de ani. Avand in vedere ca membrii familiei au fost primii imparati romani, numele a fost folosit ca aratand puterea imperiala.
Carol - Acest nume de fata si baiat este folosit in olandeza si engleza. Sursa este ceorl, un cuvant antic german ce inseamna "proprietar".
Constantin - Nume de baiat folosit in germana, franceza, maghiara, rusa, polona, sarba, ceha si bulgara. Corespunde numelui englezesc Constantine. Sursa este Constans, un nume latin care inseamna "constant, statornic".
ADELINA - Acest nume este folosit in Anglia, Franta, Germania si Italia. Este o forma alternativa a numelui Adele. Mai sunt si alte doua forme ale numelui Adeline. Originea numelui este Adal. In vechime in Germania insemna "Nobil". In franceza numele se pronunta si se scrie cu accent pe e. Porecla la Adeline este Ada.
ADRIANA / ADRIAN - Numele este folosit in Anglia si Germania si este sursa lui Hadrianus, un nume masculin de origine latina. Numele inseamna "Unul din orasele Adria, din nordul Italiei".
AMALIA - Acest nume feminin este intalnit in Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Ungaria, Polonia, Norvegia, Suedia si Danemarca. Este sursa numelui vechi germanic care inseamna "munca". In Ungaria numele se pronunta cu accent pe cel de-al doilea "a".
ANCA - Este un nume folosit in Germania, Polonia, Serbia, Croatia si Suedia. Este o porecla de la Ana.
ANA - Acest nume este folosit in Anglia, Grecia, Italia, Spania, Hawai, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania. Sursa este Channah, un nume evreiesc care inseamna "gratia favorita." Porecle de la Ana sunt Anica, Anca.
AURORA - Acest nume de fata este folosit in Anglia si Italia. Este sursa latinescului "zori/rasarit". Mai exista alte doua forme ale numelui de Aurora.
ALINA - Nume folosit in Italia, Spania, Rusia si Polonia. Este o porecla pentru Adelina, care inseamna "nobil".
ANDREEA / ANDREI - Aces nume de fata si de baiat este folosit in Anglia, Portugalia si Spania. Sursa este Andreas, un nume masculin grecesc, care inseamna "razboinic".
Exista multe dispute in privinta originii numelui feminin de Andrea, din care aceea ca ar fi aparut printre vorbitorii de limba engleza din secolul XVII.
Este posibil sa fi aparut direct in Scotia, de la englezescul Andrew, numele patronului spiritual, cu referire la grecescul Andreas. Sau poate sa derive independent din cuvantul grecesc andreia (insemnand "razboinic"), care este comun tuturor acestor nume.
Oricare ar fi originea, se bucura de o popularitate mare printre toti vorbitorii de limba engleza din secolul XX.
ALEXANDRU / ALEXANDRA - Acest nume este folosit in Israel, Germania, Anglia, Grecia, Franta, Norvegia, Suedia si Danemarca. Sursa este Alexandros, un nume masculin grecesc, care inseamna "protector al barbatilor/oamenilor." Porecle de la Alexandra ar fi: Alex, Alexa, Alexi, Alexia.
Aceasta a fost numele original al zeitei grecesti, Hera.
Numele a fost facut popular in vechime de catre conducatorul Alexandru cel Mare. In timpul cuceriririlor multor tari cunoscute, de la Egipt la India, Alexander a dat numele sau mai multor orase.
AURELIA / AURELIU - Acest nume feminin este folosit in Anglia, Italia, Spania, Ungaria si Polonia. Sursa este Aurelius, un nume masculin de origine latina, insemnand "aur".
ALMA - Acest nume feminin si masculin este folosit in Israel, Anglia, Italia si Spania. Este derivat din expresia latineasca insemanad "dragut, amabil", care este o alternativa a cuvantului "suflet". In versiunea evreiasca Alma este derivat independent din expresia care inseamna "femeie tanara".
AMANDA / ANGELA / ANGELICA - Desi pare o insiruire foarte mare de nume diferite, toate au aceeasi origine. Numele sunt folosite in Anglia, Italia si Spania. Sursa este amanda, amandus, o fraza latineasca insemnaand "una care trebuie iubita".
Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin, angelicus. Acest termen este orginiar de la numele grecesc angelos, insemnand "mesager". Autoritatile nu sunt sigure daca acest termen vechi este sursa modernului nume feminin de Amanda. Poate fi o simpla extindere a familiarului Angela, probabil influentat de frantuzescul Angelique, insemnand "angelic, diafan".
ANTONIU / ANTONIA - Acest nume masculin si feminin este folosit in engleza. Este sursa lui Antoniu, un nume masculin de origine latina care inseamna "a fost pierdut".
Numele este bazat pe vechiul nume roman al lui Marc Antony, prieten cu Iulius Cezar si indragostit de Cleopatra. Multe autoritati cred ca ultimul nume isi are originea in intr-un nume vechi de origine etrusca.
AUGUSTIN / AUGUSTINA - Acest nume masculin este utilizat in Franta. Corespunde numelui englezesc Augustine, care este sursa cuvantului latinesc "revenit".
Dana/ Daniel - nume de fata si de baiat folosit in ebraica, engleza, polona si ceha. Sursa acestui cuvant este expresia germanica "locuitor al Danemarcei". Derivat independent de la numele ebraic Dan (inseamna judecator) si Daniel (Dumnezeu este judecatorul meu). In araba inseamna "perla neagra".
David - Nume folosit in engleza. Originea cuvantului vine din ebraica si inseamna "de iubit". In anul 1269 acest nume era foarte popular printre femei. Se crede ca provine dintr-o vorbire copilaroasa si inseamna "draga".
Dragos - Numele nu este prea folosit in Occident, dar i s-a gasit o origine (radacina) in cuvantul slav care inseamna "draga glorie" (dulce glorie).
Diana - Nume folosit in olandeza, italiana, engleza, spaniola, rusa, polona si ceha. Sursa este Diviana, nume latin pentru zeita. Numele zeitei romane a lunii este echivalentul zeitei grecesti Artemis. Era si zeita vanatorii si a castitatii. I se mai zicea Cyntia si Delia.
Doina - Nume folosit in engleza. Provine de la Dana.
Dimitri/ Dumitru - Folosit in franceza si rusa. Corespunde lui Demetrius. Zeul Greciei antice al agriculturii, cunoscut la romani drept Ceres.
Dolores - Nume folosit in engleza, italiana si spaniola. Provine de la expresia spaniola ce inseamna "suparari". Este derivat de la un titlu spaniol al Fecioarei Maria, Maria de los Dolores, care inseamna Maria cea plina de suferinta (a tuturor suferintelor).
Dominic - Nume folosit in engleza. Sursa este cuvantul latinesc insemnand "lord".
Emilia - Nume de fata folosit in engleza, italiana si polona. Sursa este Aemilus, un nume latin masculin care inseamna "dornic" (nerabdator). Dar nu toti expertii sunt de-acord cu asta. Acest nume a fost folosit printre crestinii antici in forma feminin latina Aemilia (forma italiana moderna). In timp a devenit Emilia, apoi Emily. Aceasta continuitate de nume s-a dezvoltat in acelasi timp cu Amelia, care este derivat de la cuvantul antic germanic Amalia, ce inseamna "munca". Originile Ameliei si Emiliei sunt adesea confundate, desi asemanarea lor este accidentala.
Emanuela - Nume de fata folosit in ebraica si italiana. Sursa este Imanuel, un nume ebraic masculin ce inseamna "Dumnezeu este cu noi".
Elena - Nume de fata folosit in italiana, spaniola, ceha, bulgara si romana. Corespunde numelui englezesc Helen, un nume grec ce inseamna "raza de soare". Acest nume se poate referi la o persoana din Grecia, o "Hellene". Sursa popularitatii se balanseaza intre o sfanta si o pacatoasa. Pe de-o parte este Sfanta Helena, mama lui Constantin cel Mare, a carei puritate i-a permis sa descopere Crucea Adevarata. Pe de-alta parte este Helen din Troia, al carei zbor adulter in bratele printului Troian Paris a pornit sangerosul Razboi Troian. Imaginea frumesetii rapitoare a Elenei din urma a ramas de-a lungul anilor.
Ecaterina - Nume de fata folosit in romana. Corespunde numelui englezesc Katherine. Nume folosit in engleza, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Aikaterine, un nume grecesc ce inseamna "pur".
Este sursa numelui Katalina. Acest sens presupune ca numele este derivat de la termenul grecesc Katharos. Dar, poate sa vina de la Hecate, numele zeitei grecesti a imaginii. O alta sursa posibila este Katateina, cuvant grecesc pentru tortura. Toate cele trei sensuri pot fi asociate cu Sf. Aikaterine (Katherine) din Alexandria, care s-a nascut pagana dar a murit ca martir crestin.
Eugen - Nume de baiat si de fata folosit in engleza si franceza. Sursa este Eugenios, un nume grecesc ce inseamna "Aristocrat". In franceza numele este scris cu accent: Eugene. Desi lingvistic nu are nici o legatura cu ele, Eugen este istoric folosit ca o versiune engleza a numelor galice irlandeze Aodhagan si Eoghan.
Elias - Nume de baiat folosit in engleza, greaca, spaniola si maghiara. Sursa este Eliyahu, un nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu este stapan".
Eleonor - Nume de fata folosit in italiana, maghiara, poloneza si ceha. Corespunde numelor englezesti Eleonor si Helen.
Enrique - Nume de baiat folosit in spaniola. Corespunde numelui englezesc Henry. Sursa este Heimrich, un nume antic germanic ce inseamna "liderul casei".
Eusebiu - Nume de baiat folosit in spaniola. Sursa este o expresie greceasca ce inseamna "religios".
Elvira/ Estelle - Nume de fata folosit in engleza, italiana, spaniola si rusa. Sursa este ali wer, o fraza din germana antica ce inseamna "intr-adevar strain".
George/ Gheorghe - Nume de baiat folosit in Romania. Corespunde numelui englezesc George. Sursa este Georgios, un nume masculin grec ce inseamna fermier.
Grigore - Acest nume de baiat (si de fata, in unele tari) este folosit in engleza. Sursa este Gregorios, un nume grecesc ce inseamna "vigilent". Porecle: Graig, Greg, Grisha.
Spre deosebire de numele clasice grecesti, ce adesea se refera la zei pagani si zeite, autoritatile cred ca evolutia lui Gregory este in mod special crestina. Se prea poate sa fi fost derivata din scrierea scripturii "fii vigilent" (Petru 1, cap.5, verset 8).
Folosirea numelui a fost des intalnita in istoria bisericii. 16 popi catolici romani si numerosi sfinti au purtat acest nume. Este totodata si un nume traditional popular printre scotieni, care cateodata il prescurteaza Gregor.
Gabriela/ Gabriel - Nume de baiat si de fata folosit in ebraica, germana, engleza, franceza, spaniola, maghiara, poloneza, ceha si romana. Sursa este Gabriel (a), un nume ebraic ce inseamna "eroul lui Dumnezeu".
Giulia - Nume de fata folosit in italiana. Corespunde numelui englezesc Julia. Sursa este o expresie latina ce inseamna "descendentul lui Iova", dar nu toti expertii sunt de acord.
Gianina - Nume de fata folosit in italiana. Corespunde numelui englezesc Jane. Sursa este Yochana, un nume ebraic ce inseamna "gratia lui Dumnezeu".
Gloria - Nume de fata folosit in engleza si italiana. Sursa este o expresie latina ce inseamna "glorie".
Desi erau femei in Roma Antica pe care le chema Gloriosa, Gloria nu a devenit nume pana in 1898, cand George Bernard Shaw l-a folosit in comedia lui de succes "Nu poti spune niciodata". Popularitatea a crescut cateva decade mai tarziu, cu actrita Gloria Swanson (1899-1983).
Monica
Acest nume de fata este folosit in engleza, italiana si spaniola. Sursa esta "Monos", un cuvant grecesc insemand "singuratate."
Acest nume mai poate fi derivat de asemenea din alte surse latine: "monere", insemnand "a sfatui" sau "nonnica", de la cuvantul "nun, nonna".
Cea mai faimoasa purtatoare a acestui nume a fost Sfanta Monica, mama Sfantului Augustin. Ea s-a rugat pentru fiul ei pentru a-l salva de la autodistrugere. Drept rasplata, Sfantul Augustin a devenit unul dintre cei mai mari sfinti ai istoriei.
Mihai/ Mihaela
Acest nume de baiat/fata este folosit in Romania. El corespunde englezescului Michael/a.
Sursa este o expresie ebraica insemnand "Who resembles God? (Cine se aseamana cu Dumnezeu)."
In scriptura ebraica si crestina, arhanghelul Mihail este identificat ca fiind capitan de arme, mediatorul umanitatii cu divinitatea si cel care scrie in permanenata intr-o carte faptele bune si rele din intreaga lume.
Marius
Acest nume este folosit in germana, engleza si franceza. Este sursa expresiei latinesti insemnand "barbatesc."
Ca si Marcus, acest nume deriva de la "Mars", zeul razboiului la romani. Unii spun ca isi are originea in latinescul "mare", insemanand "mare". Acest nume este folosit de crestini ca un echivalent al sfintei Maria, dar de data acesta pentru barbati.
Mariana/ Miruna
Nume de fata folosit in engleza, italiana, frnaceza, spaniola, sarba, croata, ceha si bulgara. Sursa este Miryam, un nume ebraic insemnand "Copil dorit".
Miryam din Sfanta Scriptura era sora lui Moses si a lui Aaron.
Se spune ca numele ei si al fratilor ei isi au originea in Egiptul antic. Altii interpreteaza numele ca insemnand "rebel" sau "multa amaraciune".
Mirela
Nume folosit in italiana. Sursa este Mireille, un nume frantuzesc insemnand "admira."
Magdalena
Nume folosit in germana, engleza, spaniola, poloneza, spaniola, ceha, norvegiana, suedeza, daneza si romana. Corespunde numelui englezesc Magdalena. Sursa este expresia ebraica insemnand "Person from Magdala." ("Persoana din Magdala").
Magdala a fost un oras pe malul Marii Galilee, presupus a fi orasul in care locuia Maria Magdalena sau Mary din Magdala, personaj din Sfanta Scriptura.
De aici ea l-a urmat pe Iisus din Nazareth.
Maria
Acest nume de fata si de baiat este folosit in germana, olandeza, engleza, greaca, italiana, franceza, portugheza, spaniola, ungara, rusa, romana, poloneza, sarba, croata, ceha, bulgara, norvegiana, suedeza si daneza. Sursa este Miryam, un nume ebraic insemnand "Dorinta de a avea un copil".
Miryam din Sfanta Scriptura era sora lui Moses si a lui Aaron. Unii spun ca numele isi are originea in Egiptul Antic, iar altii cred ca se trage din "rebela" sau "multa tristete". Pornind de la Miryam din latina, a ajuns la Marie in franceza si apoi Mary in engleza.
Mirabela
Acest nume de fata este folosit in engleza si franceza. Sursa este "mirabilis", un cuvant latinesc insemnand "extrordinar."
Miranda
Nume de fata folosit in olandeza, engleza, spaniola si poloneza. Sursa este expresia de origine latina care inseamna "minunat".
Acest nume a fost inventat de William Shakespeare pentru tanara eroina din piese "The Tempest".
In piesa, tanara Miranda, in varsta de 15 ani, care nu a cunoscut nici un barbat in afara de tatal ei Prospero, il intalneste pe tanarul Fernando (cu care doreste sa se casatoreasca) si pe alti membrii ai unei expeditii ce ii cauta tatal.
Madalina
Acest nume de fata este folosit in engleza si franceza. Este sursa expresiei ebraice insemnand "Persoana din Magdala."
Magdala a fost un oras pe malul marii Galilee si se presupune ca aici statea Mary din Magdala sau Maria Magdalena, cunoscuta din Sfanta Scriptura.
De aici l-a urmat ea pe Iisus din Nazareth.
Magnolia
Acest nume este folosit in engleza.
Copacul si floarea ce poarta acest nume au fost numite astfel de botanistul francez Pierre Magnol (1638-1715), care a clasificat plantele dupa familiile din care provin. El vine din engleza si inseamna "floarea copacului."
Melisa
Acest nume de fata este folosit in olandeza, engleza si spaniola. Sursa este expresia greceasca insemnand "albina sau miere".
Nume folosit in vremurile vechi, Melissa a continuat sa atraga atentia poetilor, a scenaristilor si a compozitorilor de-a lungul secolelor.
Poetul italian Ariosto a ales numele acesta pentru a insufleti o zeita in poezia "Orlando Furioso" din 1537. Scriitorul secolului XIX, Charles Dickens, poetul Alfred, si echipa teatrului muzical a lui Gilbert si Sullivan, toti au folosit acest nume.
Marcela/ Marcel
Acest nume de fata este folosit in engleza, italiana si latina. Sursa este Marcia, un nume latin insemnand "Dedicat lui Mars, zeul razboiului la romani". Mars a fost zeul razboiului la romani, asa cum a fost Ares pentru greci.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
-Nikolia
-Natasa
-Laris